Szakács és gasztronómiai portál
  - Kezdõoldal  
 

Nap képe

Kérdõív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok fõzõversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

  
Kezdõoldal - Alapanyagok - Tésztaipari
A nudli históriája
Az emberiség történelmében a tésztafélék a gasztronómia matuzsálemeinek számítanak, hiszen a feltételezések szerint a Közel-Keletrõl induló búzatermelés folytán, Kínában már idõszámításunk elõtt 5000 környékén is fogyasztottak különbözõ tésztákat.

 
Az idõszámításunk elõtti II. évezred végére, a hagyományosan búzatermelõ nagyhatalomként ismert Kína északi részének egészén intenzív gabonatermelés folyt, az i.e. negyedik századtól pedig számos nép büszkélkedhetett saját tésztavariációval, amit például az indiaiak sevika, a franciák noulles, a németek nudeln, az angolok noodle néven emlegettek.
 
A tészta világkörüli útját elsõként az a Kína kulináris központjaként számon tartott Guangzhou városába érkezõ arab kereskedõk kövezték ki, akik a IV. századtól a kereskedelmi utak fokozatos kiépítésével biztosították, hogy a tészta Kínából a Közel-Keleten át eljusson Európába.

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
A világ rajong a tésztáért: 13 év alatt megkétszerezõdött a gyártás
"Az exportot tekintve is Olaszország vezet, a tészta nagyja külföldi konyhákba kerül, a legnagyobb felvevõ Oroszország, ahová 2009-ben 26 ezer tonna, egy esztendõre rá pedig már 31 440 tonna olasz pasta került. De Kínában, Indiában és Szaúd-Arábiában is közkedvelt az ínyenc itáliai tészta."
Kuszkusz
"Hagyományosan durumbúza darájából -víz, só, több-kevesebb liszt hozzáadásával -készítették a kuszkuszt, amely a kezdetleges õrlési tehnikáknak jobban ellenállt. A darát megnedvesítik, s kézzel kis golyócskákat formáznak a megduzzadó szemekbõl, majd szitálják, szárítják..."

„Az arab tarhonya”.
- A targana
- Tarhonya
- Tésztákról II. rész
- Tésztákról I. rész
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
  
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google