- Kezdõoldal  
 
Nap képe

Kérdőív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok főzőversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

 
Kezdõoldal - Alapanyagok - Tésztaipari
A nudli históriája
Az emberiség történelmében a tésztafélék a gasztronómia matuzsálemeinek számítanak, hiszen a feltételezések szerint a Közel-Keletről induló búzatermelés folytán, Kínában már időszámításunk előtt 5000 környékén is fogyasztottak különböző tésztákat.

 
Az időszámításunk előtti II. évezred végére, a hagyományosan búzatermelő nagyhatalomként ismert Kína északi részének egészén intenzív gabonatermelés folyt, az i.e. negyedik századtól pedig számos nép büszkélkedhetett saját tésztavariációval, amit például az indiaiak sevika, a franciák noulles, a németek nudeln, az angolok noodle néven emlegettek.
 
A tészta világkörüli útját elsőként az a Kína kulináris központjaként számon tartott Guangzhou városába érkező arab kereskedők kövezték ki, akik a IV. századtól a kereskedelmi utak fokozatos kiépítésével biztosították, hogy a tészta Kínából a Közel-Keleten át eljusson Európába.
 
Időszámításunk szerinti 300. környékén a kínaiak teljes kiőrlésű gabonából készítették a nudliszerű tésztákat,

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
A világ rajong a tésztáért: 13 év alatt megkétszereződött a gyártás
"Az exportot tekintve is Olaszország vezet, a tészta nagyja külföldi konyhákba kerül, a legnagyobb felvevő Oroszország, ahová 2009-ben 26 ezer tonna, egy esztendőre rá pedig már 31 440 tonna olasz pasta került. De Kínában, Indiában és Szaúd-Arábiában is közkedvelt az ínyenc itáliai tészta."
Kuszkusz
"Hagyományosan durumbúza darájából -víz, só, több-kevesebb liszt hozzáadásával -készítették a kuszkuszt, amely a kezdetleges őrlési tehnikáknak jobban ellenállt. A darát megnedvesítik, s kézzel kis golyócskákat formáznak a megduzzadó szemekből, majd szitálják, szárítják..."

„Az arab tarhonya”.
- A targana
- Tarhonya
- Tésztákról II. rész
- Tésztákról I. rész
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google