- Kezdõoldal  
 
Nap képe

Kérdőív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok főzőversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

 
Kezdõoldal - Gasztroirodalom - Brillat Savarin
Az ínyencség meghatározása
Ízlés fiziológiája: ötödik elmélkedés
"Álljunk tehát elő a meghatározással és értsük meg egymást. Az ínyencség helye elméleten alapuló, szenvedéllyé és szokássá vált előszeretet azok iránt a dolgok iránt, amelyek az ízlelő szervnek kellemesek. Az ínyencségnek ellensége minden mértéktelenségnek; azért aki túlterheli a gyomrát vagy lerészegszik, annak a veszedelemnek teszi ki magát, hogy nevét törölni fogjuk az ínyencek névsorából."

 Az ínyencséghez tartozik a nyalánkság is; ami nem más, mint az előbb említetthez mindenben hasonló előszeretet, amely azonban különösen a könnyű, finom, kevésbé tartalmas ételekhez, a befőttekhez, a süteményekhez stb. vonzódik. A nyalánkság csak egy változata az ínyencségnek, módosítás, amelyet a hölgyek és a hölgyekhez hasonló férfiak kedvéért fogadunk el.
 
Akármilyen nézőpontból tekintjük is az ínyencséget: mindenesetre csak dicséretet és bátorítást, buzdítást érdemel.

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
Az ínyencségről
Ízlés fiziológiája: ötödik elmélkedés
"Tudós hozzáértéssel hajtatja végre a rendelkezését, odaadással, erős élvezőképességgel ízlel és mélyrehatóan ítél: szóval arról a ritka és értékes adományról, mely bátran erényszámba mehetne, de mindenesetre – legalább is! – legtisztább élvezeteinknek a forrása."
A gasztronómus a vendéglőben
a szakácsnak alaposan meg kell tanulnia azt a művészetet, hogy a tűz segítségével miképpen változtassa át az élelmiszereket. Sokat kell elmélkedniük a földgolyó termékeiről, hogy ügyesen tudják használni a különböző fűszereket, s hogy mindig a legjobb anyagokat használják. Az európai szakács különösen az ilyen csodálatraméltó keverékek előállításával tűnik ki.
- A víz
- Vegytan
- Ötödik elmélkedés: Sütés
- A soványságról
- A cukor
- Ötödik elmélkedés: A szarvasgomba
- Ötödik elmélkedés: Muria – Garum
- Ötödik elmélkedés: Halak
- Ötödik elmélkedés: A vadak
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google