Szakács és gasztronómiai portál
  - Kezdõoldal  
 

Nap képe

Kérdõív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok fõzõversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

  
Kezdõoldal - Magyar konyha - Étkezési kultúránk emlékei
Komatál
A népi szokások már születéskor átszövik az élet minden mozzanatát. Az asszonyok régen otthon szültek. A szülésnél a falu bábaasszonya és a nõrokonok segédkeztek. A gyermeket a születés pillanatától igyekeztek megvédeni minden bajtól, rontástól.

Díszes kendõbe kerül a komatálas batyú

Forrás: Magyar konyha, 1971.

A magas csecsemõhalandóság miatt, különbözõ mágikus szertartásokat végeztek a gyermek érdekében. Pl.: fokhagymával védték a boszorkányoktól. Igyekeztek minél hamarabb megkeresztelni, nehogy pogánykényt haljon meg. Keresztelõig a bölcsõ mellett szentelt gyertyát égettek.

Az elsõ fürdõvízbe mindenféle tárgyat tettek, amik az újszülött tulajdonságait hivatottak pozitívan befolyásolni. Pl.: a virágok a szépségét, a pénz a gazdagságot, a lúdtoll a könnyû életet. A keresztszülõk, komák a születést követõen harmadik napon tartották keresztvíz alá a gyermeket.

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
A kora újkori táplálkozáskultúra (1500-1690)
Amerika felfedezésével, az indiai tengeri út megnyitásával kitágult a világ, máshová kerültek a fõ kereskedelmi utak, és kibontakozott a világgazdaság. A mindezzel összefüggõ változások a kora újkorban még kevéssé érintik a közép-európai táplálkozáskultúrát. Magyarországon is fontosabbak a hazai és óvilági elõzményekre épülõ változások.
A Késõ középkori táplálkozáskultúra (1300-1500)
A késõ középkor kezdetére Magyarországon konszolidálódott a feudális agrártársadalom, elindult a városfejlõdés. A társadalmi elit táplálkozáskultúrája bekapcsolódott az európai sokközpontú kolostori-udvari szakácsmûvészetbe.
- A Magyar gasztronómiai történelmi ...
- Zsidek László: Magyar Konyha
- Külföldi jön vendégségbe
- Lúdfit a kíráIynénak
- Strobel Árpád: Tatai édességek
- Az emberélet szentsége (2)
- Az emberélet szentsége (1)
- Unger Károly: Finom reggeli ízek, ...
- Dr. Sergõ Erzsébet: Háztartási ...
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
  
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google