- Kezdõoldal  
 
Nap képe

Kérdőív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok főzőversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

 
Kezdõoldal - Magyar konyha - Étkezési kultúránk emlékei
Komatál
A népi szokások már születéskor átszövik az élet minden mozzanatát. Az asszonyok régen otthon szültek. A szülésnél a falu bábaasszonya és a nőrokonok segédkeztek. A gyermeket a születés pillanatától igyekeztek megvédeni minden bajtól, rontástól.

Díszes kendőbe kerül a komatálas batyú

Forrás: Magyar konyha, 1971.

A magas csecsemőhalandóság miatt, különböző mágikus szertartásokat végeztek a gyermek érdekében. Pl.: fokhagymával védték a boszorkányoktól. Igyekeztek minél hamarabb megkeresztelni, nehogy pogánykényt haljon meg. Keresztelőig a bölcső mellett szentelt gyertyát égettek.

Az első fürdővízbe mindenféle tárgyat tettek, amik az újszülött tulajdonságait hivatottak pozitívan befolyásolni. Pl.: a virágok a szépségét, a pénz a gazdagságot, a lúdtoll a könnyű életet. A keresztszülők, komák a születést követően harmadik napon tartották keresztvíz alá a gyermeket. A templomból hazatérve ezzel a szólással lépték át a küszöböt, hogy "Pogányt vittünk,

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
A kora újkori táplálkozáskultúra (1500-1690)
Amerika felfedezésével, az indiai tengeri út megnyitásával kitágult a világ, máshová kerültek a fő kereskedelmi utak, és kibontakozott a világgazdaság. A mindezzel összefüggő változások a kora újkorban még kevéssé érintik a közép-európai táplálkozáskultúrát. Magyarországon is fontosabbak a hazai és óvilági előzményekre épülő változások.
A Késő középkori táplálkozáskultúra (1300-1500)
A késő középkor kezdetére Magyarországon konszolidálódott a feudális agrártársadalom, elindult a városfejlődés. A társadalmi elit táplálkozáskultúrája bekapcsolódott az európai sokközpontú kolostori-udvari szakácsművészetbe.
- A Magyar gasztronómiai történelmi ...
- Zsidek László: Magyar Konyha
- Külföldi jön vendégségbe
- Lúdfit a kíráIynénak
- Strobel Árpád: Tatai édességek
- Az emberélet szentsége (2)
- Az emberélet szentsége (1)
- Unger Károly: Finom reggeli ízek, ...
- Dr. Sergő Erzsébet: Háztartási ...
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google