|
|
|
Kérdõív |
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny? |
|
|
|
|
|
Kezdõoldal - Magyar konyha - Étkezési kultúránk emlékei |
Komatál A népi szokások már születéskor átszövik az élet minden mozzanatát. Az asszonyok régen otthon szültek. A szülésnél a falu bábaasszonya és a nõrokonok segédkeztek. A gyermeket a születés pillanatától igyekeztek megvédeni minden bajtól, rontástól.
Díszes kendõbe kerül a komatálas batyú | Forrás: Magyar konyha, 1971.
A magas csecsemõhalandóság miatt, különbözõ mágikus szertartásokat végeztek a gyermek érdekében. Pl.: fokhagymával védték a boszorkányoktól. Igyekeztek minél hamarabb megkeresztelni, nehogy pogánykényt haljon meg. Keresztelõig a bölcsõ mellett szentelt gyertyát égettek.
Az elsõ fürdõvízbe mindenféle tárgyat tettek, amik az újszülött tulajdonságait hivatottak pozitívan befolyásolni. Pl.: a virágok a szépségét, a pénz a gazdagságot, a lúdtoll a könnyû életet. A keresztszülõk, komák a születést követõen harmadik napon tartották keresztvíz alá a gyermeket.
... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
|
|
|
|
|
|
|
A kora újkori táplálkozáskultúra (1500-1690) Amerika felfedezésével, az indiai tengeri út megnyitásával kitágult a világ, máshová kerültek a fõ kereskedelmi utak, és kibontakozott a világgazdaság. A mindezzel összefüggõ változások a kora újkorban még kevéssé érintik a közép-európai táplálkozáskultúrát. Magyarországon is fontosabbak a hazai és óvilági elõzményekre épülõ változások.
|
|
A Késõ középkori táplálkozáskultúra (1300-1500) A késõ középkor kezdetére Magyarországon konszolidálódott a feudális agrártársadalom, elindult a városfejlõdés. A társadalmi elit táplálkozáskultúrája bekapcsolódott az európai sokközpontú kolostori-udvari szakácsmûvészetbe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|