- Kezdõoldal  
 
Nap képe

Kérdőív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok főzőversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

 
Kezdõoldal - Nevezetes napok - Húsvét, Pünkösd
Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja
Minden népnél megtalálható valamilyen formában a tavasz ünneplése, elővarázsolása. A telet jelképező szalmabábot sok helyen vízbe dobják, vagy elégetik. Az ősi mágikus cselekményekből származó tavaszi népi szertartások, játékok a termés és az állatok szaporodásának serkentését szolgálják.

Forrás: Magyar Konyha 1986-87

Persze, a tavasz a szerelem, a párválasztás időszaka is. A pünkösd a húsvétot követő ötvenedik napon kezdődik. Elnevezése a görög „pertekosztész” (ötvenedik) szóból ered. Az ünnep a tavaszi és nyári napforduló emlékét őrzi. Érdemes megemlíteni néhány népi hiedelmet.
 
Szerencsés lesz, aki pünkösd hajnalán születik. A május első hajnalán merített kútvíz egész évre egészségessé tesz embert, állatot. A pünkösd hajnali fürdés egész évre mentesít a kelésektől. A tehenet nyírfaággal megveregetik, hogy jól tejeljen.

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
Böjt bárány bajrám
"Az ünnep fő eseménye húsvét vasárnapján a bárány. Hazai szokásainktól nem is kell messzire kalandozni, hogy ezt párhuzamba állítsuk a zsidó vallás bibliai húsvéti bárányával, amelyet eredetileg áldozatnak szántak és húsát az ünnep alkalmával vacsorára elfogyasztották."

Bruegel -
Farsang és a böjt harca
Tojásfa és pálmaág
"A húsvétnak Európa-szerte talán legáltalánosabb jelképe a húsvéti tojás. Krisztus úgy törte fel feltámadáskor a sziklasírt, miként a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját - szól a hasonlat. A tojás piros színe - amely napjainkig a legnépszerűbb szín - Krisztus kiömlött vérét jelképezi."
 
- Lengyel Györgyi: Hímes tojások
- Pünkösd története
- Mészáros Tibor: Húsvéti étkek
- Lukács László: Húsvéti tojásjátékok
- Kulíffay Hanna: Húsvét görög módra
- Ha húsvét, akkor locsolkodás
- Húsvéti ebéd – Food & Wine
- Pészáh
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google