Szakács és gasztronómiai portál
  - Kezdõoldal  
 

Nap képe

Kérdõív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok fõzõversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

  
Kezdõoldal - Nevezetes napok - Húsvét, Pünkösd
Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja
Minden népnél megtalálható valamilyen formában a tavasz ünneplése, elõvarázsolása. A telet jelképezõ szalmabábot sok helyen vízbe dobják, vagy elégetik. Az õsi mágikus cselekményekbõl származó tavaszi népi szertartások, játékok a termés és az állatok szaporodásának serkentését szolgálják.

Forrás: Magyar Konyha 1986-87

Persze, a tavasz a szerelem, a párválasztás idõszaka is. A pünkösd a húsvétot követõ ötvenedik napon kezdõdik. Elnevezése a görög „pertekosztész” (ötvenedik) szóból ered. Az ünnep a tavaszi és nyári napforduló emlékét õrzi. Érdemes megemlíteni néhány népi hiedelmet.
 
Szerencsés lesz, aki pünkösd hajnalán születik. A május elsõ hajnalán merített kútvíz egész évre egészségessé tesz embert, állatot.

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
Böjt bárány bajrám
"Az ünnep fõ eseménye húsvét vasárnapján a bárány. Hazai szokásainktól nem is kell messzire kalandozni, hogy ezt párhuzamba állítsuk a zsidó vallás bibliai húsvéti bárányával, amelyet eredetileg áldozatnak szántak és húsát az ünnep alkalmával vacsorára elfogyasztották."

Bruegel -
Farsang és a böjt harca
Tojásfa és pálmaág
"A húsvétnak Európa-szerte talán legáltalánosabb jelképe a húsvéti tojás. Krisztus úgy törte fel feltámadáskor a sziklasírt, miként a kifejlõdött madár az õt fogva tartó tojás héját - szól a hasonlat. A tojás piros színe - amely napjainkig a legnépszerûbb szín - Krisztus kiömlött vérét jelképezi."
 
- Lengyel Györgyi: Hímes tojások
- Pünkösd története
- Mészáros Tibor: Húsvéti étkek
- Lukács László: Húsvéti ...
- Kulíffay Hanna: Húsvét görög ...
- Ha húsvét, akkor locsolkodás
- Húsvéti ebéd – Food & ...
- Pészáh
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
  
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google