- Kezdõoldal  
 
Nap képe

Kérdőív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok főzőversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

 
Kezdõoldal - Nevezetes napok - Szüret
Szüret után lakodalom
A régi falusi életben a jeles napok, ünnepek alkalmával különleges étkezési szokások uralkodtak. Hasonlóképpen ülték meg az élet nagy fordulóit is: a születést, a házasságot és a halált.
Forrás: Magyar Konyha 1986-87 
Ennek a szokásrendnek a nyomai a legtöbb helyen még ma is megtalálhatók. Még a szegény sorban, élő családokban is a lakodalom számított a legnagyobb eseménynek, amely vidékenként és koronként változott, de lényegében azonos szokások előzték meg. Leggyakrabban ősszel tartották, amikor a termést már betakarították, a szüretet is befejezték, és felmérhették, hogy milyen sikeres volt az esztendő. A vendégek fogadására jó előre felkészültek, a bort megvették, baromfit neveltek, aki tehette, még birkát, borjút, disznót is hizlalt.
 
A lakodalmat megelőző szombat estén a lányos házhoz az összeházasulók rokonait meghívták, hogy megismerjék egymást. Ilyenkor paprikás húst főztek, csöregét sütöttek. Az ezt követő héten a meghívott családok nőtagjai, asszonyok, lányok jöttek a házhoz: lisztet,

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek

- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google