- Kezdõoldal  
 
Nap képe

Kérdőív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok főzőversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

 
Kezdõoldal - Nevezetes napok - Disznótor
Disznótor
A disznóölés a Kárpát-medencében mindig nagy eseménynek számított – vidéken ma is így van. Az emberi táplálkozás éves ciklusába tartozik, hogy amikor leérnek a gyümölcsök, elfogy a friss zöldség, kezdődik a disznóvágás időszaka. Sajátos sózásos-pácolásos-füstöléses módszerrel tavaszig biztosítják az ember szükséges kalóriamennyiségét.

Forrás: demokrata.hu Szerző: Hankó Ildikó

„A nemzeti konyha egy nép történetének,
kultúrájának és hitéletének
étkezési szokásokban és ételekben kifejezett
jelképes nyelvezete.”

(Cey-Bert Róbert Gyula)
 
A sertés az egyik legrégebben és több helyszínen háziasított állat (Anatólia, BelsőÁzsia stb.) Már a legkorábbi Kínai Császári Évkönyvek is megemlékeznek a sertésről. A disznó (donuz), a tor (toy=lakoma), a sertés (sert=durva) hurka stb. szavaink ótörök eredetűek. A majacki és dimitrovói magyar temetőkben a sertés az elfogyasztott állatok közül a második helyet foglalta el, a honfoglalás kori temetőkben a csontjaik 16,6 százalékot tettek ki.

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
Disznótor
A disznóölés ideje általában mindig a téli hónapokra esett. „Disznóölő András” (november 30-a) napjával kezdődnek meg a disznótorok vagy disznóbálok.
Dr. Ecsedi István: Disznótor utáni teendők
"Másnapra még egy-két rokonasszony eljön segíteni. Egyik megmossa az edínyeket, a másik pergelni segít. A gazda a gazdaasszonnyal kiválogatja a kóstolót."
- Dr. Ecsedi István: Vacsora
- Dr. Ecsedi István: Kolbász és ...
- Dr. Ecsedi István: A sózás
- Dr. Ecsedi István: Vakarás, bontás
- Dr. Ecsedi István: A perzselés
- Dr. Ecsedi István: A disznóölés
- A debreceni disznótor vagy disznóölés
- Disznóőlés - a malac felnevelése
- "Sáránd. Fejezetek a település ...
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google