- Kezdõoldal  
 
Nap képe

Kérdőív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok főzőversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

 
Kezdõoldal - Nevezetes napok - Farsang
Böjti szelek fújnak
Húshagyó kedd: a farsang utolsó napja. A megterhelő sok téli mulatság, bál, disznótor után a testnek, a léleknek és a pénztárcának egyaránt ajánlatos a negyvennapos „fegyelmi" időszak. A keresztények – Krúdy szavait idézve – „böjt havának" nevezik ezt a húsvéti ünnepekig tartó időszakot. Vidéken a böjtnek még most is megvan a maga kialakult rendje. A hús nélküli ételeket például tájegységenként másként készítik el.
Böjt asszonyság

Írta: LUTHÁR MÁRTA
Érdemes mai, rohanó világunkban néha-néha feleleveníteni, visszahozni az egykor volt hangulatokat.

A ciberelevest, talán vidám neve miatt, gyermekkoromban nagyon kedveltem. Nagyszülém úgy készítette, hogy az aszalt szilvát egy éjen át langyos vízben áztatta. Másnap a levéből kivette, kimagvalta, szitán áttörte, egyszer felforralta, egy kevés sóval, cukorral, tört szegfűszeggel fűszerezte, majd tejfölös habarással dúsította. Apró krumplis gombócot főzött még bele.

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
Hús, Isten veled!
Télbúcsúztató szokásaink, mulatságaink megszámlálhatatlanok, s a tanúsítják, hogy az emberi elme mennyire találékony, ha megelégelte azt az időszakot, ami nem sok jóval kecsegtet, hiszen hófúvások, fagyok, dermesztő hidegek nehezítik meg mindennapjainkat.
Farsangi népszokások és ételek
A februárnak kevés előnye van, nem tartozik a legnépszerűbb hónapok közé, mégis szép emlékeket gyűjthetünk be ilyenkor is, mert javában tart a báli szezon, egymást követik a farsangi rendezvények. De tulajdonképpen mi is a farsang: a szó a német fasen, faseln szóból ered, jelentése: mesélni, pajkosságot űzni.

Buso
- Farsangi fánkok, finom falatok
- Krúdy Gyula: Február, nagy jelentőségű
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google