Szakács és gasztronómiai portál
  - Kezdõoldal  
 

Nap képe

Kérdõív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok fõzõversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

  
Kezdõoldal - Nevezetes napok - Farsang
Böjti szelek fújnak
Húshagyó kedd: a farsang utolsó napja. A megterhelõ sok téli mulatság, bál, disznótor után a testnek, a léleknek és a pénztárcának egyaránt ajánlatos a negyvennapos „fegyelmi" idõszak. A keresztények – Krúdy szavait idézve – „böjt havának" nevezik ezt a húsvéti ünnepekig tartó idõszakot. Vidéken a böjtnek még most is megvan a maga kialakult rendje. A hús nélküli ételeket például tájegységenként másként készítik el.
Böjt asszonyság

Írta: LUTHÁR MÁRTA
Érdemes mai, rohanó világunkban néha-néha feleleveníteni, visszahozni az egykor volt hangulatokat.

A ciberelevest, talán vidám neve miatt, gyermekkoromban nagyon kedveltem. Nagyszülém úgy készítette, hogy az aszalt szilvát egy éjen át langyos vízben áztatta. Másnap a levébõl kivette, kimagvalta, szitán áttörte, egyszer felforralta, egy kevés sóval, cukorral, tört szegfûszeggel fûszerezte,

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
Hús, Isten veled!
Télbúcsúztató szokásaink, mulatságaink megszámlálhatatlanok, s a tanúsítják, hogy az emberi elme mennyire találékony, ha megelégelte azt az idõszakot, ami nem sok jóval kecsegtet, hiszen hófúvások, fagyok, dermesztõ hidegek nehezítik meg mindennapjainkat.
Farsangi népszokások és ételek
A februárnak kevés elõnye van, nem tartozik a legnépszerûbb hónapok közé, mégis szép emlékeket gyûjthetünk be ilyenkor is, mert javában tart a báli szezon, egymást követik a farsangi rendezvények. De tulajdonképpen mi is a farsang: a szó a német fasen, faseln szóból ered, jelentése: mesélni, pajkosságot ûzni.

Buso
- Farsangi fánkok, finom falatok
- Krúdy Gyula: Február, nagy ...
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
  
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google