- Kezdõoldal  
 
Nap képe

Kérdőív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok főzőversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

 
Kezdõoldal - Nevezetes napok - Karácsony
Karácsonyi morzsa
Ki gondolná ma már, a pazarló ünnepi lakmározások divatjának idején, hogy régi ünnepi étkezések egyik legfontosabb része éppen a hulladék lehetett? A hagyományos paraszti hiedelemvilágban fontos volt minden ünnepről származó tárgy "szentté" mágikus tárggyá vált az ünnepi ceremóniákon való részvétel következtében.

Forrás: Magyar konyha, Pócs Éva

Ilyen szerep jutott az étkezések maradékának is: nagy becsbe tartották például a húsvéti szentelt sonka csontját, a tojás héját, csakúgy, mint a farsangi fánksütés zsírmaradékát. De a hiedelem a karácsonyi morzsához fűződött, azaz a december 24-i ünnepi ebéd vagy vacsora hulladékához, amit ilyenkor nem szórtak a szemétbe - tilos volt az ünnepi időszakban takarítani - hanem gondosan összegyűjtötték. Többnyire megszárítva, kis vászonzacskóban fakasztva őriztek a következő karácsonyig. Közben szükség szerint használgattak belőle: beteg gyerek, háziállat gyógyítására éppoly jónak hittek , mint a gyümölcsfák, szántóföld vagy baromfi termékenyebbé tételére. Még az a hit is járta,

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
Élő varázslatok
Karácsony… Milyen gyönyörűen csen ez a szó, a béke, a nyugalom árad belőle. Az egész emberiség számára a béke és szeret ünnepe, már az ókori népek is megünnepelték, mint a téli napforduló ünnepét. Magyarországon számos népszokás, hiedelem fűződik hozzá.
Boros László: Ünnepi tippek
"Ha valaki modern karácsonyi étekre szavaz, akkor főz tenger gyümölcseiből egy alaplevet, tejszínnel besűríti, kevés petrezselyemzölddel, néhány csepp citromlével ízesíti, tesz bele pár darab apró rákocskát, lazacot vagy hazai halat, s néhány perc múltán megkóstolhatja a különlegességet."
- Karácsonyi gasztro-túra 2050-ben
- Karácsonyi ünnepkör
- Békés és boldog karácsonyt!
- Mit eszünk karácsonykor...
- A "Hálaadás" története
- Karácsonyi evészetek
- Karácsonyi asztal
- Gasztronauta: A karácsonyi vendéglátás
- Karácsonyi étkezési tanácsok
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
 
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google