Szakács és gasztronómiai portál
  - Kezdõoldal  
 

Nap képe

Kérdõív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok fõzõversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

  
A francia séfek gondban vannak a gyorsételek alapanyagainak beszerzésével
Az haute cuisine országában az utcai ételek elkészítése az alapanyagok hozzáférhetõsége miatt komoly problémákat vet fel. Az induló francia vállalkozások számára az autentikus gyorsételek elkészítése - az elnevezéssel ellentétben - nem megy valami gyorsan. A Le Camion Qui Fume nevû guruló étteremben például az ebédelni óhajtó tömeg egy órát várhat a rendelésre készülõ hamburgerére.

…és az általuk kínált
gusztusos hamburger.
/Kép: Le Camion
Qui Fume, Facebook/

Furcsa, hogy épp abban a városban nehéz egy-egy gyorsétel alapanyagát beszerezni, ahol a séfek egyébként mindenhez könnyû szerrel hozzájutnak, ami egy-egy mesterien összeállított szószhoz vagy flancos süteményhez szükségeltetik.

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 Heti rovatok
A francia séfek kezdenek visszatérni gazdag kulináris gyökereikhez
Franciaországban az étel maga a mûvészet. Ennek megfelelõen az UNESCO 2010-ben a francia gasztronómiát a világ „immateriális kulturális örökségévé” nyilvánította. Más kulturális szakmákkal ellentétben a konyha mûvészeiként számon tartott nagyhírû francia séfek azt mondják, nem megérdemelt és korántsem hízelgõ hírnév az övéké. A legtöbben ugyanis az illatok után szaglászó, megállás nélkül robotoló maximalistákra asszociálnak, akiknek a vajszószos francia konyha a kezdet és a vég egyben.

Frédéric Vardon séf (39V)
a francia alapanyagokat
szeretné hangsúlyozni
a konyhájában.
 
Malacsütés egészben
A malacsütés nem való mindenkinek. Nem is gondolnánk, mennyi idõt, pénzt és elõkészületet igényel egy egész sertés elkészítése. Aki elég bátor hozzá, hogy belefogjon, biztos, hogy hosszú távú élményekkel fog gazdagodni. A vendégek le lesznek nyûgözve és ízlelõbimbóink sem járnak rosszul. Felejthetetlen élményt nyújt a malacsütés, így szinte bármilyen rendezvényen készülhetünk malacsülttel. A barnára sült, ropogós bõr gyönyörû és finom. Minden érzékünket megbabonázza.
 
BUDÁN MÉG ELFÉRNE NÉHÁNY JÓ HELY – reggeli a Szendzsóban
A Bors GasztroBár interjú utolsó kérdése az volt, kit javasolnak következõ interjú alanynak, így kerültünk egy kellemes budai reggelizõ helyre, a Szendzsóba. A felállás hasonló: két szakács-tulajdonos, Horváth Zsolt és Soltész Zsolt, kitapasztalva az éttermi vendéglátás jó és rossz oldalát itthon és külföldön, saját helyet nyitott, amit legjobb tudásuk szerint lelkesen vezetnek. És ahogyan látni fogjuk: a recept ismét bevált. Soltész Zsolttal beszélgettünk.
- Kibõl lesz jó séf?
- Stázsolásról
- Pincér- és szakácshiány ...
- Hazaviszem a séfet
- Külföldi meló
- Betiltják a rántott húst
- Öt szakmai szervezettel kötött ...
- Contador marháját nem sütik meg ...
- A Fekete-erdõben megbecsülik a ...
- Érdemes több lábon állni a ...
- Több van a tányérokon - Top 50 ...
- A McDonald’s magyar séfjei egy ...
- A konyhamûvészet G-20-as ...
- Vadonatúj konyhába költözött a ...
- Cserpes: "Nem hagyom tovább ...
- Megtorpant a szakács szakma ...
- Petõ István: Amit az ember hozzáad, ...
- Szigetként a magyar ...
- A megvalósult álom
- Csúcs a semmi közepén: Anyukám ...
- A magyar éttermek gyomorforgató ...
- Ízmentõ - Õrségi ételeket, ...
- Amikor a diéta tényleg nem a ...
- Celebszakácsok - Nálunk a Stahl a ...
- Veretes receptek a 21. századból
- A rántott húst nem adjuk!
- Ezért szeretünk és utálunk ...
- Kilenc olyan élelmiszer, amit soha ...
- A keserû ételek egészségesebbek ...
- Változik a korral az "íz ízlés", ...
- Budapest spórol (1943/Február)
- Kálmán Jenõ: Párbajoztam a ...
- Polgár Ernõ: Kleopátra lakomája
- Vasárnapi három háromperces (1.)
- Szerb Zsigmond: Éljen az élet (5)
- Kenesei hotel szakácsa lett az ...
- Gasztronómiai siker Baselben - ...
- Õszi menüsorral készültek a ...
- Szakácsverseny a francia ...
- Kiválóan szerepeltek a Fészek ...
- Alaszkai vörös királyrák mangó ...
- Uj Péter: újra kell teremteni a ...
- Zellert is tartalmaz a száraz, gagyi ...
- Földbe döngölték a szegedi ...
- Szarvasgomba és zöldséges metélt
- Íme, az új badacsonyi étel: ...
- Komatál
- Magyar gasztronómia: több ...
- Megdöbbentek a litvánok az étlapot ...
- A kora újkori táplálkozáskultúra ...
- Mit fõztek a szakácsok ...
- Miért nem eszik a kínai kínait?
- Százéves levessel hódít a ...
- Korzika - Az élvezetek szigete
- Ez megy ma Amerikában - ...
- Gordon Ramsay két Michelin csillagot ...
- Szarvasgomba és õszi zöldséges ...
- Lukács István szerint a lépcsõn ...
- Zalai szakács és felesége ...
- Sárközi Ákos, a Borkonyha séfje
- Porrá lészen! – így készül ...
- Már a csirkehúst is vizezik
- Veszélyesek-e a nyesedékhúsok?
- Átverés: libamáj helyett ...
- Rosenstein: Mérgezzük a Kedves ...
- Divatba jöttek a diétás ...
- Knock- out a dunaparti Anna- Bárban ...
- A hadi konyha (1915)
- Apicius szakácskönyvérõl
- A só ára (1920)
 Friss hírek
Mire számíthat egy lépfenés húst adó közétkeztetõ?
"Aki mulaszt, azaz az említett szabályozást megszegi, felelõtlenül kockáztatja fogyasztói egészségét. Ilyen szabálytalanság észlelésekor a hatóság az élelmiszerlánc felügyeleti bírsággal sújtja, amelynek összege akár több millió forint is lehet, az érintett áru értékével arányosan."

Mire számíthat
 
A magyar éttermek gyomorforgató trükkjei: mi van a tányéron valójában?
Hogy készül pontosan az éttermi töltött káposzta? Hogy kerül egy kecske szõröstõl-bõröstõl a balatoni büfébe? Mi a titka az álomsárga burgonyának? A magyar éttermek titkairól rántja le a leplet egy nemrég megjelent botránykönyv.

Kordos Szabolcs
Eszem-iszom Hungary
- Merülj alá a vendéglátás világába
 
Megtorpant a szakács szakma korcsosulása – Gault & Millau 2014
„A gasztroforradalom átlépte Budapest határait. Vannak persze megtorpanások, de a pozitív oldalon szerencsére hosszabb a lista. Magyarország statisztikái sajnos nem túl jók a vendéglátás terén… Bízunk abban, hogy ez nem lesz mindig így. Nem lehet azt mondani, hogy amikor rossz viszonyok vannak, akkor föladjuk és gyengébbet adunk. Minden erõvel fenn kell tartani a minõséget.”

Az év konyhafõnöke
Wolf András és
Fekete Antonio

 



 Legolvasottabb cikkek
- Ez megy ma Amerikában - gasztrotrendek 2012-ben - (1897241 olvasás)
- A Békés megyei brindza - (56419 olvasás)
- A holland konyha - (52687 olvasás)
- A francia séfek gondban vannak a gyorsételek alapanyagainak beszerzésével - (22739 olvasás)
- Megtorpant a szakács szakma korcsosulása – Gault & Millau 2014 - (20083 olvasás)
- Mesterszakácsok Vacsorája 2007. - (19688 olvasás)
- Pap Lajos - (16569 olvasás)
- Csidei Chef: A Sous-Vide - (15248 olvasás)
- 42. heti csütörtökölõ: Mestervizsga 1. - (13697 olvasás)
- Oktalan oktató okoskodása - (13006 olvasás)
- Külföldi meló - (12907 olvasás)
- Boros Lászlónál a Belga étteremben - (12711 olvasás)
- Brillat Chef: Józanul borozunk - (12595 olvasás)
- Mesterlevél átadás - (12564 olvasás)
- Malacsütés egészben - (12536 olvasás)
 Napi recept
 Friss hozzászólások
- 2022-02-17 19:16:04 : Brillat Chef - Ez megy ma Amerikában - gasztrotrendek 2012-ben
- 2020-05-08 15:33:44 : kssnikolett - Szakácsverseny a francia konyhamûvészet jegyében
- 2019-12-06 20:20:21 : Roberto - Az a rettenetes ír konyha
- 2018-11-21 11:14:16 : Iharosy Kálmán - Az a rettenetes ír konyha
- 2018-11-19 09:06:16 : Prokop Gábor - Az a rettenetes ír konyha
- 2016-04-06 21:19:42 : marci29 - Berthold Dezsõ
- 2015-10-12 10:09:04 : kÁROVITS TAMÁS - Megtorpant a szakács szakma korcsosulása – Gault & Millau 2014
- 2015-10-11 14:11:41 : tavernaro - Megtorpant a szakács szakma korcsosulása – Gault & Millau 2014
- 2015-10-04 22:11:53 : Roberto - Megtorpant a szakács szakma korcsosulása – Gault & Millau 2014
- 2015-09-21 14:20:55 : frikandó - Megtorpant a szakács szakma korcsosulása – Gault & Millau 2014
- 2015-09-21 14:20:05 : frikandó - Megtorpant a szakács szakma korcsosulása – Gault & Millau 2014
- 2015-07-30 01:13:07 : biros - Dr. Horváth Iván: Szakácskönyvek a XX. században
- 2015-07-30 01:10:01 : biros - Dr. Horváth Iván: Szakácskönyvek a XX. században
- 2015-07-30 01:05:39 : biros - Horváth István: Magyar szakácskönyvek a XIX. században
- 2015-06-03 07:52:12 : Iharosy Kálmán - Külföldi meló
- 2015-06-03 07:50:51 : Horváth Mihály - Külföldi meló
- 2015-06-02 10:32:20 : Horváth Mihály - Külföldi meló
- 2015-02-12 13:55:08 : Mészáros Zoltán - Cserpes: "Nem hagyom tovább mérgezni az országot!"
- 2015-02-10 22:41:28 : alvy - Cserpes: "Nem hagyom tovább mérgezni az országot!"
- 2015-02-10 20:56:48 : alvy - Elképesztõ higiéniai állapot egy kõbányai vendéglátóhelyen
- 2014-11-13 07:47:40 : oscartschirky - Lukács István szerint a lépcsõn mindig felfelé kell menni
- 2014-10-24 06:35:15 : miluka - A francia séfek gondban vannak a gyorsételek alapanyagainak beszerzésével
- 2014-10-23 10:37:05 : kÁROVITS TAMÁS - A francia séfek gondban vannak a gyorsételek alapanyagainak beszerzésével
- 2014-10-22 19:14:33 : aubergin - A francia séfek gondban vannak a gyorsételek alapanyagainak beszerzésével
- 2014-10-08 14:27:17 : flaionel - A francia séfek gondban vannak a gyorsételek alapanyagainak beszerzésével
 Uj forum bejegyzések
- 2015-04-10 18:37:42 : esmat0812 - balatoni éttermek
- 2015-02-26 10:56:09 : bagoly - mester szakács
- 2014-01-31 09:19:26 : bagoly - balatoni éttermek
- 2013-11-23 07:23:15 : Gasztronauta - recept seítség
- 2013-11-19 18:53:21 : waid - recept seítség
- 2013-08-07 18:27:55 : peter14 - Szakács Állások,munkahelyek
- 2013-05-24 17:23:40 : molbika - Szakács Állások,munkahelyek
- 2013-04-17 14:33:23 : Hapci - szabályok a konyhán
- 2013-04-14 09:24:09 : bagoly - szabályok a konyhán
- 2013-04-14 08:07:43 : Brillat Chef - szabályok a konyhán
- 2013-04-13 15:49:25 : bagoly - szabályok a konyhán
- 2013-04-13 15:40:08 : bagoly - szabályok a konyhán
- 2013-03-03 09:23:22 : kolgar - Szakács Állások,munkahelyek
- 2013-02-24 15:28:49 : kardamon - Tanulás+tippek
- 2012-12-25 09:40:58 : Roberto - Szakács Állások,munkahelyek
- 2012-12-19 23:38:44 : Hapci - Gépház üzen
- 2012-12-19 17:27:27 : Roberto - Gépház üzen
- 2012-11-18 21:41:07 : aubergin - Szakács képzést és gyakorlati helyet keresek
- 2012-11-14 00:05:56 : Roberto - Szakács képzést és gyakorlati helyet keresek
- 2012-11-13 10:24:17 : tavernaro - Szakács képzést és gyakorlati helyet keresek
  
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google